maandag 10 juni 2013

Schone was zonder veel moeite en voor een ouderwetse prijs.
Welke wasmiddelen gebruik je? Heb je een verzameling diverse was- en vlekkenmiddelen waar je een aardige plank mee kan vullen omdat je nog steeds op zoek bent naar het ideale middel of heb je het gevonden maar denk je het zou goedkoper moeten kunnen?


Na lang experimenteren ben ik bij de volgende producten uitgekomen. Ze bevallen goed en ik heb er verrassend weinig van nodig. Als je zelf nog op zoek bent, probeer deze producten eens maar gebruik eerst je eigen voorraden op. Weggooien is onzin en ze nog jaren in de kast laten staan is zo mogelijk nog onzinniger.


Voor de witte was ( gebruik regelmatig de 60 of 90 graden was, dat is het behoud van de wasmachine) gebruik ik het poederwasmiddel Formil van de Lidl.  Ongeveer 2 eetlepels met een klein schepje Oxi vlekkenmiddel ook van de Lidl.


De meeste vlekken smeer ik in met een beetje ossengalzeep. Vette kragen of vlekken van haarverzorging middel smeer ik in met een beetje shampoo. Eiwitvlekken op keukendoekjes en ondergoed, zweetvlekken in T-shirts en overhemden met een beetje glans spoelmiddel voor de afwasmachine.  

Voor de bonte was gebruik  ik wasnoten. Een natuurlijk product dat al  sinds mensenheugenis gebruikt wordt voor het wassen in India en Nepal. Hier kan je eventueel Oxi aan toevoegen maar bedenk wel dat Oxi een licht blekende werking heeft. Kleding zou, als je dit vaak doet, een beetje vaal kunnen worden.

En de wasverzachter maak ik als volgt: in een lege fles (b.v. een oude wasverzachter verpakking)

3 delen water, 2 delen schoonmaakazijn, 1 deel cr√®mespoeling voor het haar.

En er lekker royaal etherische olie aan toevoegen ( 20 √° 30 druppels) b.v. lavendel of een andere geur waar jij blij van wordt.

Schud de fles goed voor gebruik. Per was de gewone hoeveelheid wasverzachter gebruiken.

Deze middelen bij elkaar zijn goed en goedkoop en als je (een deel van) de was ook nog op rekjes en waslijnen droogt zullen de uitgaven voor wassen meer dan halveren, en de resultaten zullen je verrassen.Geen opmerkingen: