maandag 3 juni 2013

Zelf gemaakt schuurmiddel

Een onderdeel van het huishouden waar ik veel plezier en gemak aan beleef is het vinden en maken van diverse schoonmaakmiddelen die het milieu, mijn portemonnee en mijn tijd besparen.

Jarenlang  kocht ik vol verwachting allerlei nieuwe producten die door fabrikanten als  superschoon, makkelijk of significant beter op de markt werden gebracht. Ik kan nu wel zeggen dat 95 % van deze producten op geen enkele manier waar maken wat ze beloven Daarnaast zitten ze vaak zo vol met chemicaliën dat de resten alleen via de milieubox mogen worden afgevoerd. Niet echt iets om de kinderkamer mee schoon te maken dus. Dus ben ik aan het zoeken en experimenteren gegaan en heb in de loop van de jaren een aantal goede methoden en recepten gevonden.

De absolute topper van mijn zelf maak middelen is een super makkelijk en veilig schuurmiddel. Dit middel is geweldig voor het schoonmaken van alle harde oppervlakken in de keuken en de badkamer. Kan op alle harde oppervlakken gebruikt worden maar niet op bv. geschilderd hout (het is tenslotte een schuurmiddel)

Neem een stevige pot met deksel. Pot voor 3/4 vullen met baking soda, te koop bij de Toko. Schenk hierop een laag vloeibare zeep en door roeren, massa moet crème vormen anders meer zeep of meer baking soda toe voegen. Als substantie goed is paar theelepeltjes glycerine ( te koop bij goede drogist of apotheek) toevoegen om het geheel smeuïg te houden. Direct na het samenstellen moet het middel een beetje lopend zijn. Het middel dikt nog een beetje in.

Let op: je gebruikt hiervoor baking soda, meestal het merk Arm Hammer. Gebruik dus niet de gewone zakken (was)  soda die in de gewone supermarkt worden verkocht.

Als je nog nooit zelf schoonmaakmiddelen hebt gemaakt en het een keer wil proberen is dit het middel om mee te beginnen.

Heel veel schoonmaak succes en laat eens weten wat je er van vind.4 opmerkingen:

Anoniem zei

HIer moet ik dus even op reageren. Tenslotte vraag je om reaties. Nou, die van mij kan je krijgen!Ik ben "volger "van je blog .......je schrijft zo enthousiast!
Dit is een geweldig schoonmaakmiddel! Ik heb het gemaakt ( zooo eenvoudig!) en natuurlijk meteen uitgeprobeerd. De keuken, zolder, badkamer, etc.....alles blinkt en ruikt heerlijk fris. Het gasfornuis zag donkerbruin van overgekookte gerechten. (Herkenbaar ????!!) Eerst het schoonmaakmiddel er op gedaan, 10 minuutjes gewacht en vervolgens heel eenvoudig met een schuursponsje geboend. Het resultaat mag er zijn. Geweldig! De tegels in de badkamer net zo. Het mooie is dat er een soort van beschermlaagje gevormd wordt waardoor het de eerstvolgende keer nóg makkelijker schoonmaken is. Super middel dit. Dankjewel!!!
Groet van Elly uit Haarlem.

Liesbeth zei

Prima schonmaakmiddel! Het is eenvoudig te maken, ruikt fris en werkt ook perfect! Wou dat ik hier 20 jaar eerder van had gehoord.

Liesbeth

irmgard zei

Doe je dat verdunnen met water? Groet Irmgard

Helma - Huishouden met plezier zei

Hallo Irmgard,

Het verdunnen of het smeuïg maken doe de met de vloeibare zeep, Als de substantie naar je zin is (beetje dikke crème gevoel)
doe je er een paar theelepels glycerine bij dan blijft het wat smeerbaarder.
Veel plezier met dit schoonmaak middel. Laat eens weten hoe het bevalt.