woensdag 10 juli 2013

Mieren bestrijden.


Een minder prettig verschijnsel in de zomer is het binnen dringen van mieren in huis. De mieren laten zich gedurende de koude wintermaanden niet zien maar zodra de temperaturen stijgen komen ze te voorschijn en gaan in colonne op zoek naar eten. Deze zoektocht is ook de reden dat ze in onze huizen komen.

Eerst komen er een paar verkenners, zij zoeken uit waar er voedsel te vinden is en gaan met deze informatie terug naar het nest. Vervolgens gaat een colonne op pad die door het kleinste gaatje je huis binnen komen en verzamelen ieder korreltje, kruimeltje en druppeltje voedsel. Je begrijpt het al,  je aanrecht vol met vuile vaat is voor een zo'n mierenvolk hetzelfde als een rijk voorziene supermarkt waar de deuren wijd van openstaan en alle personeel ontbreekt.

Als je last hebt van mieren is je eerste aanpak die mieren supermarkt te sluiten. Maak schoon, en houdt de keuken ook schoon. Bedenk dat iedere kruimel voeding is voor een mier.

Stop al je voedsel in goed afgesloten bakken, potten en blikken, houd ook de buitenkanten schoon. Normaal is het voor mieren niet mogelijk om in de koelkast te komen dus maak daar gebruik van.

Er bestaan allerlei huismiddeltjes om mieren te bestrijden, koperdraad, citroensap, koffiedik, eierschaal, ui, knoflook, afrikaantjes, boerenwormkruid en lavendelbladeren.

Zelf gebruik ik na het schoonmaken een scheut citroensap op een vochtige doek en ik gebruik bij echte overlast mieren lokdoosjes. Het lijkt een harde methode, normaal grijp ik niet zo snel naar gif, maar van echte overlast wil ik zo snel mogelijk af.

1 opmerking:

Esther zei

Ik heb koffiedik bij de voordeur gelegd, zodat de mieren daar verdwijnen ... het werkt!