dinsdag 13 augustus 2013

Aangebrande oven schoonmaken.Soms doe ik een klusje en besef pas als het gedaan is dat het misschien handig is om het ook aan jullie door te geven.

Dus weer geen foto van "voor" alleen het stralend "na" resultaat.

 

Afgelopen weekend heb ik tarte tatin's  gemaakt. Een eenvoudig maar altijd feestelijk  mini taartje. Alleen een klein schepje warme karamel in een vormpje, doorgesneden fruit erop en afdekken met bladerdeeg.

 

Heerlijk recept maar omdat de vormpjes zo laag zijn loopt er al snel een hoeveelheid karamel met vruchtenmoes uit en dat verbrandt dan natuurlijk gelijk  op de bodem van de oven.

 

Het schoonmaken van de oven is bijna net zo makkelijk als het bakken zelf. Laat de oven eerst afkoelen en smeer alle aangebrande delen die niet snel met een natte doek zijn te verwijderen in met groene zeep. Vervolgens zet je in de oven een schaaltje met een flinke scheut ammonia en sluit de ovendeur. Oven niet verhitten en alles gewoon minimaal 12 uur laten staan.

 

De volgende ochtend heb ik een sopje gemaakt en de ovenvloer, de draadrekken en zijwanden schoongemaakt. Het is fantastisch om te zien hoe makkelijk dit gaat en hoe schoon de oven weer wordt. Draadroosters zijn met een (groen) schuursponsje in een handomdraai schoon en de dikke plakken aangebrande karamel van de ovenvloer veeg je zo weg.

Het is wel belangrijk dat als je met de groene zeep in de weer gaat je dit niet over de naden, in de gaten en op de elektronica smeert. 
 


Alleen de geĆ«mailleerde delen. Als je een zelfreinigende oven bezit volg dan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Deze methode werkt ook prima als je deze klus lange tijd niet hebt uitgevoerd. Dus als je een oude vieze oven hebt probeer het maar. Je zult verbaast zijn van het resultaat.

En in een schone oven is het weer heerlijk bakken, probeer de tarte tatin maar eens.

3 opmerkingen:

Kiara zei

Wat een handige tip! Ik vind het schoonmaken van de over altijd echt een hel en moet altijd flink schrobben. Dit ga ik zeker eens uitproberen.

Maaike zei

De oven is altijd een hel inderdaad, ben het helemaal met Kiara eens. Wat een goede tip geef je hier weg. Ga er vanavond mee aan de slag!

Kyra zei

Ik ga het ook eens proberen! Altijd handig deze tips..