donderdag 22 augustus 2013

Wasmachine schoon maken


Jaren geleden las ik een boekje: The Queen of Clean doet de was. Ik had nooit geweten dat er over het onderwerp wassen een heel boekje geschreven kon worden. Maar deze Amerikaanse eigenaresse van een schoonmaakbedrijf had alle mogelijke informatie over het wassen, strijken, vlek verwijderen, het lezen van wasvoorschriften verzamelt en in een handzaam boekje samen gebracht. Nu lees ik alles dat huishouden makkelijker, sneller en eenvoudiger maakt dus ook dit boekje heb ik uitgeplozen.
 
Het boek begint met het schoonmaken van de wasmachine.   

Als je dit niet af en toe doet kan de machine muf gaan ruiken. Dit komt door resten wasmiddel, al zijn we nog zo voorzichtig met de dosering er blijven altijd resten wasmiddel en kalk in de machine achter.

Door de vochtige omgeving een ideale bron voor schimmels en dus: muffe lucht.

Kies het kookwas programma ( 90 graden) en giet een flinke  beker chloorbleekmiddel in het voor wasmiddel bestemde vakje. Geen wasgoed en/of wasmiddel toevoegen. Door de werking van de chloor en de aangekoekte zeepresten zal er een heftige schuimontwikkeling zijn. Dit is normaal, vooral de eerste keer is dit veel maar als de machine schoner wordt zal het telkens minder worden. Als het programma klaar is giet u er een halve fles schoonmaakazijn in en laat hetzelfde programma nog een keer doorlopen. Door deze behandeling verdwijnen zeepresten en kalkafzetting uit de trommel en de slangen. Het is belangrijk de wasbeurt met azijn direct na de chloor wasbeurt uit te voeren.

Let wel op: geen dikke bleek maar gewoon chloorbleekmiddel  dikke bleek schuimt zelf ook en kan de machine ontregelen.
 
Na deze behandeling wast de machine schoner en de was ruikt heerlijk fris. In gebieden met hard water wordt aangeraden dit om de 3 maanden te doen anders om de 6 maanden.
 
Regelmatig de machine schoonmaken spaart energie, hij wast beter en de was zal nooit meer muf uit de machine komen.
 
Het boekje is helaas niet meer nieuw te krijgen maar 2e hands b.v. via Bol.com makkelijk verkrijgbaar.

1 opmerking:

10a zei

Ehm, op mijn fles bleekmiddel staat dat er chloorgas ontstaat als chloor in contact komt met een zuur. Ik zou dus toch willen aanraden om na de chloorwas eerst een lege 'doorspoelwas' te draaien om er zeker van te zijn dat er geen chloor meer in het restwater van je machine aanwezig is, en dan pas een azijnwas draaien.