maandag 9 september 2013

Schoonmaakazijn
Schoonmaak azijn is een milieu vriendelijk, goedkoop en veelzijdig schoonmaak product dat een plaats verdient in ieder huishouden. Een klein scheutje afwasmiddel met een scheutje azijn in het water waar je de ramen mee zeemt, geeft een stralend schoon resultaat.

Het ontkalken van koffieapparaat: vullen met water en een kopje schoonmaak azijn. Apparaat door laten lopen, even stopzetten dan de 2e helft door laten lopen. Daarna met alleen schoon water doorlaten lopen. Alle kalkaanslag is verdwenen. En zo zijn er nog tientallen mogelijkheden voor schoonmaak azijn.  

Zelf gebruik ik dagelijks een klein flesje azijn aangevuld met citroensap. Om even snel iets af te nemen of op te frissen. 

Nu de tijd van de sinaasappelen weer aanbreekt ga ik ook weer regelmatig sinaasappelazijn maken.  
Sinaasappel azijn is een absoluut makkelijk en heerlijk geurend schoonmaak middel voor de keuken, badkamer en toilet.

Klinkt bijna als een lekkere verfrissing op een warme zomerdag, maar het is een schoonmaakmiddel voor aanrechtbladen, roestvrij staal, spoelbakken, sanitair en tegelwerk.  

Om het te maken: neem een stevige glazen pot van minimaal 1 liter. Vul hem voor de helft met schoonmaak azijn en gooi er de schillen van een paar sinaasappelen in. Hoeveelheden zijn moeilijk te geven, de schillen moeten onder de azijn staan. Je kunt ze ook over een paar dagen toevoegen. Zet de pot op een warme plaats en schut de pot dagelijks even door elkaar. Na 1 tot 2 weken is het klaar, zeef de schillen eruit en gebruik de azijn in een beetje water om licht vette oppervlakken schoon en fris te maken.

In de badkamer is het geweldig om na het douchen even snel de wanden en douchebak af te nemen met een vochtige doek en een scheutje  sinaasappel azijn. Het ruikt lekker en kalk aanslag krijgt geen kans.

Door de olie in de schillen wordt de ontvettende en (licht) ontsmettende werking van de azijn versterkt en deze olie geeft ook de heerlijke geur. Mensen zijn er dol op en insecten zoals fruitvliegjes en mieren gaan ervan op de loop. Wat wil je nog meer, je weet precies wat er inzit, het is goedkoop, eenvoudig te maken en werkt prima.  

Gebruik jij graag zelfgemaakte producten? Wat gebruik jij en hoe bevalt het?

 

 

 

Geen opmerkingen: