vrijdag 25 oktober 2013

Koken voor de vriezer.


Het plezieriger huishouden heeft niet alleen met een schoon en opgeruimd huis te maken. Het is ook heerlijk om altijd eigen gemaakte, smakelijke, kant en klare maaltijden in voorraad te hebben. Heb je een zware dag of loopt je hele planning in het honderd? Je weet dat, wat er ook gebeurd, je binnen 15 minuten een gezonde, zelfgemaakte lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Wat een rust zou dat geven.  

Alle maaltijden die in grote hoeveelheden bereid kunnen worden en goed ingevroren kunnen worden komen in aanmerking. Het volgende recept is voor een grote voorraad pasta saus die uitstekend in te vriezen is. De saus is gezonder en lekkerder dan de gekochte kant en klare sauzen.  

Ik vries de saus als één persoon porties in en neem dan naar behoefte een aantal blokken uit de vriezer. Dus ook voor onverwachte gasten heb ik in een handomdraai een zelfgemaakt maal klaar.  

De saus kan prima gebruikt  worden voor diverse soorten pasta en is super in de lasagne. Verder is dit ook een lekker saus om over gepofte aardappelen te scheppen, even met wat geraspte kaas onder de gril en opdienen  met een frisse  groene salade. 

 
Pasta saus volgens oud Italiaans familierecept. 

12 á 16 porties

·        1 kg rundergehakt

·        Olijfolie

·        2 winterwortelen (heel fijn snipperen)

·        2 grote uien (heel fijn snipperen)

·        Tomaten  4 blikken (gewoon gepelde tomaten eventueel met een staafmixer fijnmaken)

·        Knoflook 4 tenen

·        Oregano paar takjes

·        Flinke bos basilicum

·        paar takjes tijm en een blaadje laurier

·        0,5 liter runderbouillon

·        Zout en peper

 

Als variatie voeg ik hier weleens fijngesneden bleekselderij, paprika of een heel fijngesneden pepertje aan toe. Dit soort pasta sauzen is geweldig om kinderen meer groenten te laten eten.  

Wortel en ui (en eventuele andere groenten) fijnsnijden en langzaam in  de olie glazig fruiten, na 10 minuten de gehakt en knoflook erbij rul maar niet bruin bakken.

Als de gehakt rul is de fijngemaakte tomaten, de bouillon en alle fijngesneden kruiden toevoegen en ongeveer 1 uur op kleine pit stoven.

Proeven en zout en peper naar smaak toevoegen. Het geheim van de saus is de ingrediënten op laag vuur laten garen en niets bruin braden.

De saus in bakjes scheppen, af laten koelen en invriezen. Vergeet de etiketten met naam gerecht en datum niet.

 

 

 

Geen opmerkingen: