maandag 23 december 2013

De tuin winterklaar maken.

De uitdrukking: " de tuin winterklaar maken" is natuurlijk in de jaren 70 onsterfelijk gemaakt door Kees van Kooten en Wim de Bie als Jacobsen en van Es.

Op meer serieuze sites is volop informatie te vinden over voor alles wat groeit en bloeit. Het snoeien, grondbewerken, bollen planten en alle andere klussen die gedaan moeten worden voor de winter invalt. Of dat nodig is, is afhankelijk van je tuin, je beplanting en de manier waarop je je tuin wilt onderhouden. Deze klussen zijn voor iedereen anders, dus die zullen we niet bij deze klus betrekken.

De tuin is deze zomer hopelijk een plek geweest om buiten  te leven, buiten te spelen en heerlijk met familie en vrienden te barbequen. Even een uurtje besteden aan het schoonmaken en droog opbergen van de barbeque, het speelgoed en andere tuin zaken is wel bestede tijd.

Trek laarzen en handschoenen aan, neem een stevige vuilniszak en ruim in een uurtje alle kapotte, vieze en overbodige spullen op.

Maak vervolgens de BBQ schoon, als dat nog niet gebeurd is.  Kijk tuinmeubilair na, repareer het indien nodig en berg het schoon op. Tuinkussens, parasol e.d. kunnen beter binnen worden opgeborgen, in ieder geval op een droge plek.

Speelgoed, bad en zandbak spullen en al die zaken die in de winter niet gebruikt worden, droog en schoon opbergen. Kijk wel kritisch : kapot of oninteressant speelgoed weggeven of weggooien.

Gooi eventuele bloempotten leeg en berg de potten in de schuur of zet ze ondersteboven (i.v.m. kapotvriezen) uit de weg. Laat de resten van uitgebloeide planten in de borders staan, zij beschermen de planten en vogels kunnen eventuele zaden opeten.

Haal met een bladhark afgevallen blad van het gazon, dit voorkomt het afsterven van het gras en dus kale plekken. Veeg de paden schoon, dat voorkomt dat later in de winter spekgladde paden. 

Omdat je niet snoeit, spit of  plant is dit een karweitje dat binnen een uur gedaan kan worden. Als de winter komt en de tuin met sneeuw bedekt is weet je dat onder deze mooie zachte deken een opgeruimde tuin wacht op het voorjaar.
 

Geen opmerkingen: