maandag 13 januari 2014

Een frisse wind door je schoenenkast

Het volgende stukje is afkomstig van de januari/februari nieuwsbrief van Hestia Professional Organizer.


De winter is de periode in het jaar dat we ons meer bewust zijn van het belang van goede schoenen. En dan bedoel ik natuurlijk niet de laatste mode of de perfecte combinatie bij je nieuwste outfit.

Maar een paar schoenen dat goed past, lekker warm is en je voeten droog houdt. Voor je voeten zijn natuurlijk leren schoenen het best. Het valt me vaak op dat veel mensen soms wel tientallen paren bezitten maar die kostbare schoenen zwerven in een rommelige berg onder in de kast. Het verzorgen en geordend opbergen van je schoenen is een vorm van onderhoud, het verlengt de levensduur en zorgt dat je schoenen letterlijk altijd voor je klaar staan.

Hoe kun je dat snel en eenvoudig bereiken?

Haal al je schoenen uit de kast, zoek paren bij elkaar en bekijk ieder paar kritisch. Draag je ze? Zijn ze nog heel, zolen niet doorgesleten? Moeten ze schoongemaakt of gepoetst worden?  Schoenen die je niet(meer) draagt horen in ieder geval niet in je kleding kast. Exemplaren die je niet draagt maar nog goed zijn, weggeven of verkopen. Schoenen die kapot en niet meer te herstellen zijn ....weggooien.

Kijk alle schoenen  die overblijven kritisch na. Zijn ze kapot of versleten: een goede schoenmaker kan wonderen verrichten. Nieuwe zolen, lijmen of een paar steken vastzetten en je lievelingsschoenen gaan nog een jaar mee.

Vervolgens moeten we de schoenen natuurlijk onderhouden. In veel gezinnen was het lang gebruik dat in het weekend alle schoenen van het hele gezin door een van de kinderen werd gepoetst. Gelukkig is dat zelden meer gebruikelijk maar regelmatig je schoenen poetsen met een kleine hoeveelheid schoensmeer is beter dan eens per maand een dikke laag aanbrengen. Dus poets ze regelmatig en behandel ze tegen inwerking van vocht en vuil met een spray.

Je schoenen regelmatig afwisselen en ze goed opbergen en niet op een hoop gooien zal  het uiterlijk en de levensduur van je schoenen aanzienlijk verbeteren. En misschien het allerbelangrijkste, verzorgde schoenen houden je voeten droog en lekker warm.

Geen opmerkingen: