zondag 23 maart 2014

Je kledingkast motvrij

Het volgende stukje is al eerder in mijn nieuwsbrief (van Hestia Professional Organizer) , en op het blog http://legallyraw.be/ verschenen. Door de reacties begrijp ik dat het voor veel mensen toch handige tips zijn.

Een echte klus voor de grote schoonmaak is je kledingkast.

Het is het behoud van je mooie en kostbare kleding om de kast(en) waarin de kleding is opgeborgen overzichtelijk en schoon te houden. Het is belangrijk om een eventuele invasie van motten op tijd te ontdekken en onmiddellijk in de tegenaanval te gaan.

Wat gaan we doen?

Zorg voor: een vuilniszak om versleten en kapotte kleding in weg te gooien. Een doos of zak voor spullen voor de kringloop. Een emmer met een sopje met lavendel of ceder olie en een stofzuiger.

Haal de kleding uit je hangkast en haal de planken leeg. Controleer of alles schoon is, vooral zweet-, urine- en vetvlekken zijn voor motten onweerstaanbaar.  Het is belangrijk om kleding die je af en toe draagt zo schoon mogelijk op te bergen, gebruik anders afsluitbare kleding hoezen.

Als je twijfelt of je motten hebt, was kleding indien nodig en hang alle schone kleding lekker in de wind en de zon. Motten hebben een hekel aan licht ze verstoppen zich liever in donkere hoekjes. Je kunt ook (aangetaste) kleding stukken ook een nacht in een plastic zak, in de vriezer stoppen. Dit doodt motten en mottenlarven.

Maak de lege planken schoon met de stofzuiger, zuig goed alle naden uit. Neem de kast vervolgens af met een sopje met een klein scheutje vloeibare zeep en een paar druppels lavendel- of ceder olie. Aan deze beide luchtjes hebben motten een hekel en ze ruiken voor ons mensen een stuk prettiger dan motten ballen.

 

Laat de kast goed drogen en loop intussen je kleding na. Pas je alles nog en draag je het ook? Kleding die je niet draagt omdat het niet past, niet goed staat of niet lekker zit, zal je de komende tijd ook niet gaan passen, of goed staan en zal ook niet ineens lekker gaan zitten. (Behalve natuurlijk als je zwanger bent) Geef of gooi die kleding weg. Je kast wordt overzichtelijker en je kleding hangt en ligt ruimer.

Een kast vol met kleding en nog steeds niets om aan te trekken is dan verleden tijd.

Het is belangrijk goede kleerhangers te gebruiken die je kleding mooi houden. Gooi dus al die dunne metalen en plastieken kleerhangers weg en investeer in stevige hangers. Je kleding zal er beter blijven uitzien.  

Berg  nu de kleding weer in je schone kast op. Enige aandacht aan het vouwen van de kleding zorgt ervoor dat de stapels mooi blijven, ook als je het middelste T-shirt eruit hebt gevist.

Ondergoed en sokken kunnen het best in een mandje of een bakje worden opgeborgen.

Tenslotte kun je de motten weg houden met zakjes lavendel of cederhout. Of citroenen waar je een paar kruidnagels in steekt. Of een paar gedroogde laurierblaadjes. En zorgen dat je kleding schoon in de kast gaat.

Zie je erg op tegen deze klus, vraag een vriendin om hulp of kijk eens op mijn website http://www.hestiapro.nl naar de aanbiedingen. Soms is een middag hulp voldoende om een vervelende klus te klaren of een flinke start te maken met die lastige klus.

En nog een kleine tip voor diegenen die denken dat motten alleen hapjes uit de kleding nemen rond de navel. Deze gaatjes ontstaan door  tegen je bureau, tafel of aanrecht blad te stoten, als je onder de trui of shirt een broek of rok met een metalen knoop draagt.

 

 

1 opmerking:

Greetje zei

Dankjewel voor de handige tips weer!!!