dinsdag 20 mei 2014

Wasnoten, een topproduct.

In een eerder stukje op dit blog gaf ik aan een aantal wasmiddelen te gebruiken. Een poeder wasmiddel voor de witte was, ossengal zeep en wasnoten. In de loop van de tijd ben ik volledig overgegaan op een zelfgemaakt wasmiddel voor de witte was en ik maak zo mogelijk met steeds meer enthousiasme gebruik van wasnoten.

De wasnoot is een bijzonder natuurproduct dat al sinds mensenheugenis in landen als India en Nepal gebruik wordt om te wassen en schoon te maken. Het is bij wasmiddel fabrikanten in onze omgeving bekend en zij gebruiken het ook als tijden maar voegen er chemische middelen aan toe. Deze chemische middelen zijn niet echt nodig voor het wasproces maar zijn om het middel te conserveren, parfumeren en nog een aantal eigenschappen die we niet nodig hebben.

De wasnoten zelf zijn droog en kunnen jaren droog bewaard worden en hebben dan nog steeds voldoende  werkzame wasstof, de saponine, om  je was op een zachte maar efficiĆ«nte manier schoon te maken.Op deze foto kun je zien hoe een tweetal wasnoten in een bakje water zonder moeite eenvoudig een heerlijk schuimend wasmiddel opleveren.

Omdat de wasnoten, ongeveer 10 gram per was, een aantal keren gebruikt kunnen worden is het middel niet alleen heel prettig voor je was, maar het is ook heel voordelig. Een zak van een kilo gaat in het gemiddelde gezin 1,5 tot 2 jaar mee.

Een perfect product om op een gezonde, eenvoudige manier de was stralend schoon te krijgen. Ideaal voor mensen die allergisch zijn of een gevoelige huid hebben. En het een veilig product voor je wasmachine.
Er zijn meer zaken waar je de noten  voor kan gebruiken, een allesreiniger maken of een middel om luizen in de tuinplanten te bestrijden. De was actieve stoffen in de noten worden tenslotte door de plant gemaakt om zich te beschermen tegen insecten vraat.

Voor deze toepassingen maken we een een aftreksel. Kook  100 gram noten in een liter water. Af laten koelen, goed zeven,eventueel door een koffiefilter. Het middel kan nu gebruikt worden als allesreiniger, een scheutje op een emmertje water. En voor de planten, onverdund over de aangetaste planten spuiten.

Wasnoten en ook andere natuurlijke schoonmaak middelen middelen kun je bestellen via  https://shop.wasnoot.nl/index.php?lv_af=20140324

Geen opmerkingen: