donderdag 18 december 2014

Schimmel in de badkamer

Schimmelsporen zitten overal om ons heen en het enige wat schimmels nodig hebben om te groeien is een vochtige ondergrond. Schimmels in het bos of park in de vorm van paddenstoelen zijn  prachtig en daar genieten we ook van. We trekken met de kinderen het bos in en roepen enthousiast: heerlijk ik ruik de herfst.
Schimmel in de badkamer is een stuk minder prettig, helaas ruikt deze schimmel niet naar herfst maar zij verspreidt een muffe, vieze lucht. Schimmels in huis zijn ook ongezond vooral voor je longen. Schoonmaken en bestrijden dus.
Begin met het aanpakken van de oorzaak, badkamers zijn natuurlijk vochtig zeker als er meerdere mensen per dag douchen. De vochtige lucht wordt niet volledig of niet snel genoeg afgevoerd door de bestaande ventilatiesystemen. Het raam een kwartiertje open zetten na het douchen is al een stap in de goede richting. De douche wanden met een wisser drogen zorgt ook voor een snellere afvoer van het vocht. Laat ook geen vochtige handdoeken in de badkamer drogen.

Controleer of er lekkage is of een andere bouwkundige probleem. Repareer, of laat dit probleem zo snel mogelijk repareren. Een overlopende dakgoot, verstopt met herfstbladeren, kan een bron van vocht plekken en schimmel zijn.
Het is belangrijk om schimmels direct te bestrijden als je ze ontdekt. Op wanden, plafonds, de voegen maar ook de sponningen van de ramen en andere kleine hoekjes kunnen de schimmels zichtbaar worden. Schimmels zijn ook dol op de kitranden.

Maak een emmer sop met groene of vloeibare zeep en een schep baking soda. Deze  producten vernietigen schimmelsporen en als je je badkamer regelmatig met deze producten schoonmaakt zal de schimmel verdwijnen. Gewoon lekker afsoppen en daarna afnemen met een doek met wat schoonmaakazijn.
Als de aantasting heel hevig is raad ik "de harde aanpak " aan. Deze methode stinkt, slaat op je longen maar  je bent voorlopig van de schimmel af.

Zet ramen wijd open, neem een spuitfles HG vocht en weerplek reiniger en spuit alle aangetaste oppervlakken in. Let op dit product bevat chloor en geeft onomkeerbare vlekken op je kleding dus niet even voor je naar je werk vertrekt vlug nog even inspuiten.
Spuit ook de kitranden en voegen in, witte kitranden met vieze zwarte plekjes worden weer stralend wit. Na een uurtje goed afspoelen en natuurlijk droogmaken. (hierbij geen azijn gebruiken)

Dit product doodt de schimmel en het zal dus lang duren voor je badkamer weer opnieuw is aangetast. Als je regelmatig de badkamer reinigt met zeep, baking soda en azijn zal de schimmel niet snel terugkeren.

Als de schimmel  toch terugkeert en je er bouwkundig niets aan kan verbeteren, overweeg dan de badkamer opnieuw te schilderen met schimmelwerende verf.
Baking soda is verkrijgbaar bij de supermarkt of drogist. Schimmelwerende verven zijn bij een schilder of bouwmarkt verkrijgbaar.

Geen opmerkingen: