dinsdag 20 januari 2015

Schoonmaken ventilatieroosters

Iedere dag als het niet regent gaan 's morgens vroeg de slaapkamer ramen minimaal een half uur open. Natuurlijk is de verwarming dicht en het bed opengeslagen. Vochtige lucht eruit en frisse lucht erin, heerlijk.

Ons huis is  gebouwd  eind jaren 90. We hebben in dit huis helaas niet meer van die handige kleine klapraampjes, om een woonkamer of keuken door  te luchten. Onze woonkamer/keuken  heeft zelfs geen enkel raam meer dat ik een beetje of helemaal open kan zetten. Ik moet bekennen dat ik vaak mopperend verkondigde dat je hieraan kon zien dat moderne huizen door mannen werden ontworpen. Mannen die nooit geleerd hadden een huis schoon te maken en te houden.

Er is een mechanisch ventilatie systeem en in een deel van de ramen is een ventilatie- rooster aangebracht. Deze roosters zitten hoog, bijna tegen het plafond. Schoonmaken ging, als ik me echt kwaad wilde maken, met de stofzuiger en een klein borsteltje. Een heel gedoe en het moest voorzichtig gebeuren anders zitten kozijnen en ramen vol met krassen en strepen.

Je begrijpt: het is nooit mijn favoriete klus geweest. Ook omdat ik nooit 100 % tevreden was over het resultaat.

Nu werd ik een paar weken geleden door een buurman getipt over de mogelijkheid deze rooster open te maken................ Alle ramen in het huis ben ik langs gegaan, alle roosters open gemaakt en eenvoudig met een doekje de binnenzijde schoongemaakt. En natuurlijk alle losse delen een stevige douche gegeven (en dat was nodig!!)

De roosters zijn blinkend schoon en fris, ze ventileren beter dan ooit. Natuurlijk zijn er een heleboel verschillende soorten roosters in omloop. Maar ik moet toegeven dat als mannen de ventilatieroosters hebben bedacht ze dus wel aan het schoonmaken hebben gedacht. Ze vonden het misschien mooier om ze netjes af te werken.

Ik voeg wat foto's toe en hoop dat het duidelijk is. Gebruik een (oud) tafelmes met een ronde punt. Let op er zit een brede en een smalle naad in. De achterste is de verbindings- naad. Als de roosters lang zijn, doe het met een tweede persoon zodat de roosters niet verbuigen of tegen het glas stoten.Misschien heb je ook deze roosters in huis, dan weet je nu hoe je ze eenvoudig schoon kan krijgen. Als je een ander soort roosters hebt kijk eens of je nog een gebruiksaanwijzing kan vinden (via Google) of neem contact op met de fabrikant.


En woon je in een huis met hier en daar een kiep of klapraam? Heerlijk, zet ze ook in de winter op een kier. 

1 opmerking:

glassenwasser uit delft zei

de roosters zijn idd erg moeilijk om schoon te maken!