dinsdag 10 maart 2015

Ramen zemen, alle zin en onzin op een rij.

Ramen zemen is iets waar maar weinig mensen echt enthousiast voor worden. Maar als we het gevoel krijgen iedere dag een grijze grauwe wereld te zien is het onvermijdelijk. Poets de ramen blinkend schoon en het leven ziet er weer veel vrolijker uit.

Er zijn in de loop van de jaren zoveel geweldige middeltjes, fantastische methoden en bergen onzin bedacht om het zemen nog makkelijker en  het resultaat nog stralender te maken.
Ik kom tijdens mijn werk als organizer ( zie mijn website www.hestiapro.nl) diep verstopt in keuken en schoonmaakkastjes alle soorten en maten raamzeemproducten tegen. Elektrische stoom apparaten die het werk eenvoudiger zouden maken. Of schoonmaaksystemen met waterzuiger die op een volle accu ( 3 uur opladen) "wel" 20 minuten werken.

Ik zeg niet dat deze methoden niet werken maar vanuit mijn eigen situatie zeg ik: het schoonhouden van je ramen is niet een kwestie van een leuke gadget. Je ramen blijven het langst schoon met schoonmaak materialen die werken en die makkelijk en eenvoudig te gebruiken zijn.
Prettige zeem materiaal is een ramenwasser met losse hoes en een wisser. Bijvoorbeeld een wisser met een verwijderbare hoes. En een microvezel doekje voor de kozijnen.
Zelf ben ik al jaren tevreden met een eenvoudig  was en wis systeem van Leifheit.

Je hebt maar een klein emmertje water nodig en geen apparaten die werkloos in kasten verdwijnen omdat ze te zwaar en/of te lawaaierig zijn. Groot voordeel is verder dat als je hoes na jaren versleten is, je goedkoop en snel de hoes kan vervangen door een nieuw hoesje.

Met enige handigheid zijn deze wasser/wisser systemen zo te gebruiken dat het geen waterballet wordt.

En dan is er de vraag: wat doe je in het water? Je kunt alleen schoon water gebruiken, veel huismannen en vrouwen zweren erbij of een speciaal schoonmaakmiddel.
Als je schoonmaak middel gebruikt, gebruik dan weinig schoonmaakmiddel. Veel schoonmaakmiddelen laten resten (en dus strepen) achter. Ammonia in het water is slecht voor het houtwerk en droogwrijven met een krant slaat nergens op sinds de samenstelling van drukinkten is verandert.

Zelf gebruik ik een klein kneepje afwasmiddel en een scheutje schoonmaakazijn.  Het afwasmiddel verwijdert vuil en vette aanslag en de azijn maakt de ramen glanzend schoon. Blinkend schone ramen in een handomdraai en met een vochtig microvezel doekje maak je de kozijnen snel en makkelijk schoon en droog.

De schoonmaak materialen na gebruik schoonspoelen en op een luchtige plaats laten drogen.

Natuurlijk ten overvloede, maar mochten we ineens een ijzige koude periode krijgen: "nooit ramen zemen bij temperaturen onder het vriespunt." ik neem aan dat de reden duidelijk is.

Heerlijk je hebt weer een heldere kijk op de wereld om je heen.
Op zoek naar een aardige foto van een schoon- dan wel vies raam kwam ik deze foto uit Engeland tegen. Geen heldere kijk op de wereld maar een stoffig inkijkje op een ver verleden.

Geen opmerkingen: