maandag 18 juli 2016

Tijm aanrecht spray


Regelmatig vind ik schoonmaak recepten in boeken of tijdschriften of via surfen op het net. Ik krabbel het dan vlug in een notitieboekje en probeer dagen of weken later een paar verzamelde recepten uit.

Niet alles is vernieuwend, soms te ingewikkeld en soms zijn recepten nauwelijks uitvoerbaar zonder een bestelling bij een gespecialiseerde webshop. Het blijven dan leuke ideetjes in een notitieboekje.
En soms vind ik iets dat zo heerlijk werkt en zo eenvoudig te maken is, dat ik me direct voor neem om het altijd in huis te hebben.

De laatste ontdekking is een tijm aanrecht spray.

Het is een makkelijk te maken en lekker schoonmaakmiddel voor de keuken. Ik gebruik het om het aanrecht op te frissen na het koken en lekker ruikend te laten glimmen. maar ook om mijn gootsteen en het fornuis snel en eenvoudig vlekvrij en stralend te maken.

Nodig:
2 gram gedroogde tijm - je kan tijm uit eigen tuin drogen
50 ml alcohol  (jenever, wodka of brandewijn  liefst met 40% alcohol )
250 ml water (gekookt of gedestilleerd)
10 ml vloeibare zeep

Eerst maak je een tinctuur van de tijm. Doe hiervoor 50 ml alcohol in een afsluitbaar (jam)potje en voeg daar 2 gram gedroogde tijm aan toe. Laat dit potje minimaal 24 uur staan en zeef dan de tijm eruit. Het is belangrijk om de tictuur door een koffie filter o.i.d. te zeven, anders kan de spraykop verstopt raken. De tijm kun je hierna weggooien.

Meng de tinctuur in een schenkkan met 250 ml water en de 10 ml vloeibare zeep.

Roer dit door en schenk het in de sprayflacon (plantenspuit)

Na het koken even een beetje over aanrecht en gootsteen spuiten en met een vochtig doekje na vegen.
Je keuken is niet alleen stralend schoon maar ruikt ook heerlijk kruidig fris.

En na enige tijd dit product met veel plezier te hebben gebruikt kan ik vermelden dat het ook geweldig is voor je fornuis, roestvrijstaal en andere gladde oppervlakken in je keuken.

Het recept voor de tijm aanrecht spray komt van een nieuwsbrief van http://www.aromatherapie-info.com/ een site vol met geweldige recepten en ideeën voor natuurlijke verzorgings- en schoonmaak ideeën. Het recept voor de aanrechtspray staat in het boek:  http://www.aromatherapie-info.com/groen-leven-met-aromatherapie.htmlGeen opmerkingen: